Nieuws

Wintersport: waar moet je op letten?

Het wintersportseizoen staat weer voor de deur! Zie jij jezelf al van een witte piste af suizen? Duizenden Nederlanders vertrekken de komende maanden naar het buitenland voor een wintersportvakantie. Hoe geniet je optimaal van de wintersport? Wij geven tips en beantwoorden vragen om goed voorbereid op wintersport te gaan, zodat jij alleen nog maar hoeft te genieten.

 

Zit ik goed met een doorlopende reisverzekering?

Wanneer je vaker op reis gaat, is een doorlopende reisverzekering vaak voordeliger. Controleer wel of deze ook wintersportdekking heeft. Vaak is dit een extra module of aanvullende dekking die je ‘aan’ moet zetten. Check ook de maximale vergoedingen voor gestolen spullen: een ski uitrusting is behoorlijk prijzig. Geen doorlopende reisverzekering? Sluit dan een aparte reisverzekering af.

 

Wat als ik een ongeluk krijg?

De medische kosten vallen onder je basiszorgverzekering, maar wel tegen de in Nederland geldende voorwaarden en tarieven. De kosten voor de zorg in het wintersportgebied liggen vaak hoger dan in Nederland. Om je voor het extra bedrag dat je medische behandeling kost te verzekeren, kies je bij je reisverzekering voor het meeverzekeren van de medische kosten. Kijk ook even wat je aanvullende verzekering (als je die hebt) al dekt. Ook het vervoer van de piste (bijvoorbeeld per helikopter) valt niet onder de zorgverzekering: hiervoor heb je wintersportdekking nodig.

 

Waar moet ik op letten als ik met de auto ga?

Tijdens winterse omstandigheden en bij een wintersportvakantie is het veiliger om te rijden met winterbanden. Daarnaast is het verstandig om naar een wintersportgebied sneeuwkettingen mee te nemen. In sommige landen zijn winterbanden en sneeuwkettingen zelfs verplicht. Lees hier meer over de regels per land. Ook is het verstandig om vooraf te checken of je recht hebt op pechhulp, via je verzekering, je dealer of een lidmaatschap van ANWB of Route Mobiel.

 

Kan ik nog ergens op besparen?

Sommige verzekeringen overlappen elkaar in dekking, waardoor veel vakantiegangers al snel dubbel zijn verzekerd als het gaat om hun wintersportverzekering. Zo hoeft hulp bij pech onderweg niet altijd als aparte dekking bij je reisverzekering te worden opgenomen. Net als het afsluiten van reisrechtsbijstand dat vaak al valt onder de bestaande rechtsbijstandverzekering.

 

Op wintersport naar Italië

Op de piste in Italië is het verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Heb je deze niet? Dan kan dit je een duur grapje worden met een boete van €100,- tot €150,-. Ook kan je skipas worden ingetrokken. Het is mogelijk om de verzekering af te sluiten bij het ophalen van je skipas. Deze geldt voor de looptijd van je skipas. Heb je al een aansprakelijkheidsverzekering? Dan is het niet nodig om deze nog een keer af te sluiten bij de piste. Je moet wel kunnen aantonen dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt via een Confirmation of Cover. Als je deze verzekering via GHW hebt lopen, vraag je deze eenvoudig bij jouw contactpersoon aan.

 

Als laatste geven wij je graag nog een aantal tips om goed voorbereid op wintersport te gaan:

1. Zorg voor een goede uitrusting

Controleer of je uitrusting (nog) in orde en compleet is. Markeer je wintersportuitrusting en voorkom dat een ander per ongeluk jouw spullen meeneemt.

2. Bescherm jezelf goed tegen de zon

Zelfs als de zon niet schijnt is de UV-straling in de bergen erg sterk. Draag daarom een zonnebril en smeer je gezicht goed in met zonnebrandcrème.

3. Ken de regels en moeilijkheidsgraad van de pistes

Voor de veiligheid van de skiërs heeft de Internationale Ski Federatie pisteregels opgesteld. Daarnaast is het belangrijk dat je de moeilijkheidsgraad van de pistes weet en de waarschuwingsborden begrijpt.

4. Weet wat je moet doen bij een ongeval

Markeer de plaats van het ongeval door de eigen ski’s in een kruis (bergzijde) voor het slachtoffer in de sneeuw te steken. Bedek het slachtoffer, zodat hij of zij het niet koud krijgt. Schakel medische hulp in en vertel dat deze onderweg is, zodat het slachtoffer niet in paniek raakt.

5. Houd het reisadvies in de gaten

De belangrijkste wintersportgebieden staan op groen, maar check voor vertrek deze website. Je leest er ook welke maatregelen er gelden.

Contact