Nieuws

Vluchtelingen opvangen? Vergeet je verzekeringen niet!

Veel Nederlanders stellen momenteel hun huis open voor Oekraïense vluchtelingen. Jij misschien ook wel. En terwijl je druk bent, denk je waarschijnlijk niet aan je hypotheek of je verzekeringen. Logisch. Wij lichten graag een aantal zaken uit waar je stil bij moet staan.

 

Woonverzekering

Het opvangen van vluchtelingen in je huis, in een bijgebouw of in je vakantiehuis kan invloed hebben op je woonverzekeringen: zoals je inboedel- en opstalverzekering. Breng je verzekeraar of financieel adviseur daarom op de hoogte van de veranderingen of kijk of je verzekeraar specifieke informatie over dit onderwerp op de website heeft staan.

 

Aansprakelijkheid

Stel dat een Oekraïens gezin bij je logeert en een spelend kind trapt per ongeluk een voetbal door het raam van de buren? Op de meeste aansprakelijkheidsverzekeringen zal deze schade meeverzekerd zijn, omdat iemand die je tijdelijk in huis opneemt, gelijk staat aan bijvoorbeeld een logé. Kijk wel even of dat bij jouw verzekering ook zo is.

 

Hypotheek of verhuurder

Ook je hypotheekverstrekker (zoals de bank) of je woningcorporatie/huisbaas wil het graag weten wanneer je vluchtelingen opvangt in je woning of in een bijgebouw. Sommige geldverstrekkers hebben hier specifiek iets over in de voorwaarden staan. Ook is een woningcorporatie in de regel niet blij met ‘overbewoning’. Teveel mensen op te weinig vierkante meters kan veiligheids- en gezondheidsrisico’s met zich mee brengen.

 

Veiligheid

Met extra mensen in huis is het niet verkeerd om even na te gaan hoe het staat met de veiligheid. Dat geldt natuurlijk ook voor een bijgebouw dat tot woning wordt omgedoopt. Check bijvoorbeeld of alle rookmelders nog werken.

 

Contact