Nieuws

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht om een rookmelder te hebben op elke verdieping van je woning (Rijksoverheid, 2020). Deze verplichting geldt al voor nieuwbouw en straks dus ook voor bestaande bouw. Woon je in een oud of nieuw huis, koop of huur: de verplichting geldt voor iedereen. En om je voldoende tijd te geven om deze maatregelen door te voeren, gaat de verplichting per 1 juli 2022 in.

 

Rookmelders redden levens

Een verplichting voor rookmelders is niet zomaar, want het zijn echte levensredders. De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. Hoewel het woord ‘verplichting’ veel mensen een gevoel van opdringen geeft, zijn rookmelders in de eerste plaats voor jezelf en je naasten.

 

Wat betekent dit voor mij?

Heb je al rookmelders in huis? Super, je hoeft dan alleen te controleren of ze voldoen aan de eisen die straks gelden. Als je nog geen rookmelders hebt, dan is er werk aan de winkel. Op iedere bouwlaag van jouw woning moet een melder hangen. Dit betekent dus minimaal één rookmelder per verdieping, maar meer mag natuurlijk ook. De brandweer adviseert om zowel de vluchtroute als de ruimten waarin je slaapt te voorzien van een rookmelder. Hang de rookmelder aan het plafond: minstens 50 centimeter vanaf de muur of een hoek. Daarnaast adviseert de brandweer om een rookmelder op te hangen in de ruimte van je wasmachine en droger. In studentenhuizen moet er in elke kamer één hangen. Op de website van de brandweer lees je over de meeste gestelde vragen over de rookmelderverplichting.

 

Waar moet ik op letten?

De rookmelders die gebruikt worden voor nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan specifieke eisen. Dit is voor bestaande woningen niet zo. Op de website van de brandweer lees je over de verschillende soorten rookmelders en de beste plek om ze te plaatsen.

Let bij het kopen van rookmelders op de levensduur. De rookdetectiecellen vergaan en dat maakt vervanging na 10 jaar noodzakelijk. Melders met batterijen die je elk jaar moet vervangen, zijn vaak goedkoop bij aanschaf, maar daar komen de kosten van extra batterijen bij. Daarnaast moet je er aan denken om de batterijen tijdig te vervangen. Het advies is daarom om rookmelders te kopen met batterijen die 10 jaar meegaan. Benieuwd hoeveel rookmelders jij nodig hebt? Check de Rookmelderwijzer op rookmelders.nl.

 

Ben ik als huurder verantwoordelijk?

Huur je de woning? Dan is de verhuurder verantwoordelijk voor het ophangen van voldoende werkende rookmelders. Je bent wél zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de rookmelders. Als huurder moet je jouw medewerking verlenen voor het plaatsen van de rookmelders.

 

Heeft de rookmelderverplichting invloed op mijn verzekering(spremie)?

Wat als je geen rookmelders hebt opgehangen of ze niet goed hebt onderhouden en er ontstaat brand? Keert de verzekeraar dan wel uit? Het beste advies is om dat risico niet te nemen. Ook al heeft een verzekeraar niet specifiek in de voorwaarden opgenomen dat er zonder rookmelders niet zal worden uitgekeerd, is het een algemene regel dat je als verzekerde niet nalatig mag zijn. Je niet aan een wettelijke verplichting houden kan daaronder vallen. De praktijk na het invoeren van deze verplichting zal moeten uitwijzen hoe verzekeraars hier daadwerkelijk mee omgaan bij brandschade. GHW maakt het je graag makkelijk. Bestel eenvoudig en snel jouw rookmelders via GHWinkel.nl.

Naar de webshop

Contact