Nieuws

Ga voorbereid de weg op en voorkom ongelukken

Het gaat weer sneeuwen! Super leuk, maar winters weer zorgt ook voor veel ongelukken. Ga dus goed voorbereid de weg op. Hierbij geldt dat voorkomen beter is dan genezen, want een ongeluk zit in een klein hoekje. GHW helpt je graag op weg en legt uit hoe je veilig met de auto, fiets of te voet op pad kan gaan.

Op weg met de auto

Voordat je vertrekt is het belangrijk dat je alle sneeuw van je auto veegt. Hierdoor heb je zicht door alle ramen. Daarnaast voorkom je dat sneeuw van de motorkap op de auto achter je vliegt en men even niks ziet. Eenmaal op weg is het uiterst belangrijk dat je afstand houdt van andere auto’s. Zo heb je bij gladheid nog ruimte en tijd om te reageren op wat er voor je gebeurt.

Geef weinig gas bij het wegrijden en neem je tijd om te remmen. Soms kun je beter niet remmen: laat het gas los en geef pas weer gas als je bijvoorbeeld uit de bocht bent. Slippen kan natuurlijk altijd gebeuren, maar raak niet in paniek. Laat het gas los, trap de koppeling in en stuur in de richting waar je heen wilt. Zodra de auto weer grip krijgt, rijd je de goede kant op. Houd je bandenspanning op de normale spanning. Lage spanning maakt de auto instabiel. De meeste ongelukken gebeuren door roekeloos rijgedrag. Pas je snelheid aan en voorkom autoschade.

Ik stap op de fiets

Als je op pad gaat met de fiets tijdens deze Siberische kou, zijn er een aantal dingen die je kunt doen: laat wat lucht uit je banden lopen voor meer grip en zet je zadel lager, zodat je sneller met je voeten bij de grond bent wanneer je dreigt te vallen. Blijf, net als in alle andere gevallen, alert. Dit betekent dat je de weg moet lezen: zie je glinstering op de weg? Dan ligt er een laagje ijs. Hetzelfde geldt voor de randen van de weg, hier ligt vaak bevroren sneeuw. Houd voldoende afstand van de rand. Om helemaal zorgeloos op weg te gaan, kun je er voor kiezen om je fiets te verzekeren. GHW adviseert je graag over een passende voertuigenverzekering.

Ik ga lopen

Met temperaturen die ver onder nul zakken in combinatie met sneeuw is het belangrijk dat je alert blijft, ook als je lopend op pad gaat. Loop nooit met je handen in je zakken, want bij een val kun je jezelf niet opvangen of beschermen tegen de klap. Dus trek je handschoenen aan en laat je handen uit je zakken. Daarnaast is het belangrijk dat je grip creëert. Trek schoenen aan die een goed profiel hebben. Heb je deze niet? Geen probleem! Stevige, brede elastieken of dikke sokken om je schoenen helpen ook al voor meer grip.

Contact