GHW adviseert ondernemers over de wet BeZaVa - GHW verzekeringen
Wet BeZaVa

GHW adviseert ondernemers over de wet BeZaVa.

BeZaVa staat voor ‘Beperking Ziekteverzuim en Arbeidsongeschiktheid bij Vangnetters’. Vangnetters betekent in deze: zieke ex-werknemers die vanuit een tijdelijk dienstverband in de ziektewet belanden.

Heb je een vraag?

De wet BeZaVa is niet zomaar een aanpassing op de ziektewet, maar heeft grote gevolgen voor werkgevers. Benieuwd welke?

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief

Wil je een afspraak?

Wil je ook persoonlijk advies over jouw financiële zaken? Maak dan een afspraak met GHW.

De wet BeZaVa

Op 1 januari 2013 is de wet BeZaVa ingevoerd. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen die aanspraak maken op een WGA uitkering, mensen zijn die een tijdelijk contract hadden. Dit was de reden voor de overheid om het risico wat hiermee samenhangt, ook onder te brengen bij de werkgever: de WGA Flex premie.

Als werkgever betaal je dus nu naast een WGA Vast premie en een ziektewetpremie ook een WGA Flex premie. Op deze manier worden werkgevers geprikkeld om actie te ondernemen wanneer werknemers met een tijdelijk contract ziek uit dienst gaan. Ze zijn immers zelf verantwoordelijk voor het doorbetalen van het salaris.

WGA Flex en WGA Vast worden samengevoegd tot één premie

Vanaf 1 januari 2017 worden de WGA Flex premie en de WGA Vast premie samengevoegd tot één premie. Dit is ook het moment waarop jij als ondernemer ervoor kunt kiezen om hiervoor eigenrisicodrager te worden. Was je al eigenrisicodrager voor het WGA Vast gedeelte, dan wordt je dit dus ook automatisch voor het WGA Flex gedeelte.

Ben je geen eigenrisicodrager voor de WGA, dan moet je hier goed over na denken. Wanneer je dit wel wordt, heb je een aanzienlijke vinger in de pap bij het re-integratietraject van jouw zieke werknemers. Dus ook van die met een tijdelijk arbeidscontract.

Meer informatie over de wet BeZaVa?

De wet BeZaVa is een ingewikkelde wetgeving. Deze nieuwe wetgeving wordt sinds 2013 gefaseerd geïmplementeerd. Samen met andere wetswijzigingen en ontwikkelingen kunnen wij ons erg goed voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Is dat bij jou het geval? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen je graag wat de wet BeZaVa inhoudt én wat deze wetswijziging voor jou inhoudt.

Contact