Nieuws

Zorgverzekering 2023: waar let ik op?

De zorgverzekering wordt duurder in 2023. De zorgtoeslag stijgt mee, waardoor lagere inkomens er niet op achteruit gaan. Inmiddels hebben alle zorgverzekeraars hun premies en voorwaarden voor volgend jaar bekend gemaakt. Tijd om de verzekeringen te vergelijken, maar waar moet je op letten?


Basiszorg voor iedereen

Als je woont of werkt in Nederland moet je een basisverzekering voor zorg afsluiten. Dit basispakket is voor iedereen gelijk en dekt de standaardzorg van onder andere een apotheek, huisarts en ziekenhuis. Wat er in het pakket zit is bepaald door de overheid en kan jaarlijks veranderen. Verder heb je te maken met een eigen risico en kun je kiezen uit aanvullende pakketten.

Hoewel de basisverzekering gelijk is voor iedereen, kan je wel kiezen uit verschillende soorten: restitutie, natura, budget en combinatie. Elke variant heeft zijn voor- en nadelen met betrekking tot keuzevrijheid en de hoogte van de premie.


Wat heb je volgend jaar nodig?

Om te bepalen welke verzekering het beste past bij jouw situatie, is het belangrijk om je behoefte in kaart te brengen. Is er een kind op komst? Verwacht je veel zorg of bijv. fysiotherapie nodig te hebben? Krijgt één van je kinderen een beugel aangemeten? Bepaal welke verzekering het beste bij je past door jezelf dit soort vragen te stellen.

Je kunt de premie van je zorgverzekering beïnvloeden door het eigen risico aan te passen. Maar ook het kiezen van een goedkopere ‘budget’-verzekering of het beperken van het aanvullende pakket kunnen zorgen voor een lagere premie.


Zorgtoeslag stijgt mee

Om de algemene koopkracht te verbeteren heeft het kabinet voor 2023 de zorgtoeslag voor één keer extra verhoogd. In 2023 gaat de zorgtoeslag omhoog met circa €35,- per maand naar maximaal €154,- per maand. Daarnaast zijn er meer huishoudens die in 2023 recht hebben op zorgtoeslag.


Recht op toeslag, vraag het aan!

Veel mensen hebben recht op zorgtoeslag, maar vergeten deze aan te vragen. Als er iets verandert in de situatie wordt er vaak geen actie ondernomen op het aanvragen van de zorgtoeslag. Bijvoorbeeld wanneer iemand 18 jaar is geworden en recht op de zorgtoeslag is ontstaan. Ben je gescheiden of overgestapt naar een kleiner dienstverband, dan kan zorgtoeslag ook in beeld komen.

Nog even dit..

Wil je overstappen? Doe dat voor 31 december 2022. Ben je er nog niet uit? Zeg wel je huidige verzekering op vóór 1 januari 2023. Je kunt dan tot en met 31 januari 2023 een nieuwe verzekering afsluiten. Je hebt dus nog genoeg tijd om je situatie in kaart te brengen en een goede vergelijking te maken! Gebruik onze onafhankelijke vergelijker en bekijk welke zorgverzekeraars wij je kunnen bieden.

Button_website (1)

Contact