Nieuws

Wijziging pensioen in eigen beheer

Op 1 april 2017 is er voor de directeur groot aandeelhouder – of DGA – een einde gekomen aan de mogelijkheid van de pensioenopbouw in eigen beheer. In de overgangsperiode tot 1 juli 2017 had de DGA een aantal keuzes voor het DGA pensioen dat al was opgebouwd en voor het DGA pensioen dat nog opgebouwd mag worden.

Opgebouwd DGA pensioen

Afkoop Pensioen

Is er behoefte aan geld in privé; bijvoorbeeld om de hypotheek af te lossen dan kan afkopen van het DGA pensioen een goede optie zijn. Afkopen van het pensioen is extra interessant omdat er in 2017, 2018 en 2019 een forse korting wordt gegeven op de belasting die normaliter verschuldigd is over de afkoop van pensioen. De kortingen zijn:

  • 2017 – 34,5%
  • 2018 – 25,0%
  • 2019 – 19,5%

Afkopen van het pensioen is overigens niets anders dan het geld dat voor het pensioen gereserveerd staat overmaken naar privé. Een belangrijke vereiste voor de afkoop van pensioen is voldoende liquide geld in de BV om de belasting te betalen.

Oudedagsvoorziening

Als het inkomen voor later belangrijker is dan direct geld in handen hebben, kan de pensioenreserve in de BV blijven als oudedagsvoorziening of ODV. Voordeel van de ODV is dat je niet direct hoeft af te rekenen met de Belastingdienst, maar pas later als je het pensioen uit de BV opneemt.

Premievrij maken

Ook in deze variant is het inkomen voor later belangrijker dan het geld nu. Het grote verschil met de oudedagsvoorziening is dat de pensioenreserve jaarlijks her berekend mag worden – en dus kan groeien. Nadeel is wel dat de pensioenreserve direct invloed heeft op het dividend dat je uit uw BV kan halen. (Fiscale versus commerciële reserve).

Welke pensioen keuze voor jou het beste is onderzoeken wij graag met jou en jouw accountant / fiscaal adviseur.

Op te bouwen pensioen in eigen BV

Nu het opbouwen van pensioen in de eigen BV niet meer mogelijk is, wil dat niet zeggen dat verdere pensioenopbouw niet meer kan. Er blijven veel pensioen mogelijkheden over. Waaronder een eigen pensioenpolis, sparen of beleggen met een lijfrenterekening of sparen in privé. Vanzelfsprekend helpen wij je graag bij het inventariseren van de mogelijkheden en het maken van een keuze. Neem contact op met een van onze adviseurs.

Contact