Nieuws

Wat is garantie tegen onderverzekering?

Een opstalverzekering is er voor onroerend goed, de inboedelverzekering voor onze bezittingen. Voor deze verzekeringen geldt dat het verzekerde bedrag één van de belangrijkste factoren is. Die bepaalt of je in geval van schade voldoende uitgekeerd krijgt of dat je achterblijft met een financiële kater.

Rekensommetje

Wanneer het verzekerde bedrag te laag is vastgesteld noemen we dit onderverzekering.
Stel jouw inboedel is €50.000 waard en je hebt een inboedelverzekering van € 40.000 euro afgesloten. Dan ben je eigenlijk voor 20% te weinig verzekerd. Door brand heb je een schade van € 10.000. Omdat je onderverzekerd bent keert de verzekeraar maar 80% van het schadebedrag uit, dus € 8.000. Bij een garantie tegen onderverzekering wordt de daadwerkelijke schade vergoed. Dus ook als het schadebedrag meer is dan het verzekerd bedrag.

Hulpmiddelen

Inmiddels zijn er een aantal hulpmiddelen ontwikkeld, waaronder de inboedelwaardemeter. Als je deze gebruikt bij het aanvragen van een inboedelverzekering krijg je bij de meeste verzekeraars een garantie tegen onderverzekering. Je moet deze vaak wel om de 5 jaar opnieuw invullen. Ook voor een opstalverzekering geldt dit principe. Hierbij gaat het om de herbouwwaardemeter. Je bent na het invullen dus verzekerd van een uitkering die voldoende is om de schade te herstellen.

Ga direct naar de inboedelwaardemeter 
Ga direct naar de herbouwwaardemeter 

Bij bedrijfsverzekeringen kennen we dit overigens niet. Dit is vaak een stuk complexer waarbij maatwerk noodzakelijk is. Daarbij wordt voor het verkrijgen van een garantie de waarde over het algemeen vastgesteld door een externe partij die hiervoor gecertificeerd is.

Meer weten

Wil je weten of jij onderverzekerd bent vul dan de inboedelwaardemeter en/of herbouwwaardemeter in. Heb je nog vragen? Of wil je bedrijfsmatig de juiste waarde laten vaststellen? We helpen je graag.

 

 

Contact