Nieuws

Verzeker jouw (land)bouwvoertuigen

Vanaf 1 januari 2022 is voor een (land)bouwvoertuig een kenteken verplicht en moet het voertuig minimaal een WA-verzekering hebben. Voor nieuwe voertuigen geldt deze verplichting al sinds 1 januari 2021. Je riskeert na 1 januari 2023 een boete als je voertuig(en) niet als verzekerd is/zijn geregistreerd. Het gaat om de volgende voertuigen: land- en bosbouwtrekkers, mobiele machines, motorrijtuigen met beperkte snelheid, getrokken (land-) bouwmateriaal en ook de meeste heftrucks. Mits bestemd voor de openbare weg. Wordt er altijd enkel en alleen op eigen terrein gereden, is deze verplichting niet van toepassing.

 

Verzekeringsplicht

Het voertuig moet minimaal een WA-verzekering hebben. Als je met jouw voertuig schade veroorzaakt aan derden, dekt een WA-verzekering deze in de meeste gevallen. De meeste voertuigen waar dit van toepassing is, zijn reeds verzekerd voor de aansprakelijkheid. Echter, staan deze dan geregistreerd op de polis op basis van het chassisnummer. In de nieuwe situatie moet de verzekering op basis van het kenteken worden aangemeld bij de RDW. Om deze melding te kunnen doen heeft je verzekeraar het kenteken én de meldcode nodig. Ben je klant bij ons? Dan hebben wij deze gegevens nodig om deze melding te doen.

 

Controleer de registratie

Je kunt eenvoudig online zelf controleren of de verzekeringen goed geregistreerd zijn. Hiervoor ga je naar rdw.nl/kentekencheck. Onder het tabblad ‘Status van het voertuig’ vind je informatie over de registratie. Staat er ‘Ja’ achter ‘WAM verzekerd’ dan hoef je niets meer te doen.

Indien er ‘Nee’ achter ‘WAM verzekerd’ staat, geef dan zo spoedig mogelijk het kenteken en de meldcode van het voertuig aan ons door als je klant bij ons bent. Geen klant bij GHW? Geef het dan door aan je verzekeraar zodat dit alsnog geregeld kan worden.

 

Niet verzekerd?

Vanaf 1 januari 2023 kun je een boete krijgen van €400,- als je niet verzekerd bent. Dit geldt ook als je wel verzekerd bent, maar je het kenteken en de meldcode van jouw voertuig niet aan de verzekeraar hebt doorgegeven. De RDW gaat dan actief in het kentekenregister controleren.

Contact