Nieuws

Veel gestelde vragen over het coronavirus

Afgelopen december brak het coronavirus in China uit. Inmiddels is het virus over alle continenten verspreid. Ben je op dit moment op reis in besmet gebied of heb je een reis geboekt naar één van deze gebieden? Lees dan onze veel gestelde vragen en antwoorden. 

Reizen

Ik ben al op vakantie of onderweg en wil mijn vakantie afbreken.

Ben je al op vakantie? Volg dan als eerste de instructies van lokale autoriteiten op. Registreer je daarnaast op www.bijzonderebijstandbuitenland.nl. Dan gaan de reisbranche, luchtvaartmaatschappijen, verzekeraars en overheid aan de slag om je te helpen veilig terug te keren naar Nederland. 

Ik ben met mijn auto/caravan/camper op reis. Kan ik dan ook gebruik maken van het meldpunt?

Dat kan zeker. Alleen het meldpunt Bijzondere Bijstand Buitenland richt zich uitsluitend op het veilig naar huis brengen van personen, niet van vervoersmiddelen. Je moet jouw auto, caravan of camper achterlaten in het land waar je bent gestrand. We kunnen met jou meekijken of de kosten voor stalling vergoed worden door de verzekeraar. 

Ik wil mijn vakantie annuleren.

Heb je een vakantie gepland in een gebied waar het Coronavirus is vastgesteld maar wil je deze annuleren? Dat kan, maar dit wordt niet altijd vergoed vanuit de verzekeraar. Dit hangt af van de dekking die je op je annuleringsverzekering hebt afgesloten. Kijk in de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar of dit het geval is. Of neem contact op via 024 324 76 00 en wij kijken met je mee.

De overheid geeft een negatief reisadvies af, kan ik mijn geld terugkrijgen?

Een negatief reisadvies valt bij de meeste verzekeraars niet onder de dekking, tenzij het om een uitgebreide polis gaat. Ga hiervoor naar de reisorganisatie. Vaak kun je de reis kosteloos omboeken of annuleren. Heb je een losse vlucht geboekt? Er zijn luchtvaartmaatschappijen waarbij je de vlucht kosteloos kunt omboeken.

Kan ik mijn annuleringsverzekering opzeggen en de premie terugkrijgen als ik niet meer op reis ga?

Je sluit bij het afsluiten van een reisverzekering vaak direct een annuleringsverzekering af. Je kunt zowel de kortlopende als de doorlopende annuleringsverzekering niet tussentijds opzeggen. De annuleringsverzekering is namelijk al geldig op het moment van afsluiten waarbij een deel van het risico al is gelopen op het moment dat je wilt annuleren.

Kan ik mijn kortlopende- en of doorlopende reisverzekering opzeggen en de premie terugkrijgen als ik niet meer op reis ga?

Ja je kunt je kortlopende reisverzekering opzeggen en de premie terugkrijgen. Bij een doorlopende reisverzekering is dit niet mogelijk. Deze verzekering is voor een jaar geldig en niet voor een specifieke reis.

De reisorganisatie annuleert mijn vakantie, wat nu?

In plaats van de reissom te vergoeden bij een geannuleerde pakketreis, vragen reisorganisaties reizigers vaak de reis om te boeken of een voucher te accepteren. Dit om te voorkomen dat reisorganisaties in de financiële problemen komen. Maar als reiziger behoud je altijd het recht op geld terug.

Als met de voucher een nieuwe reis wordt geboekt, kan het annuleringsrisico van die nieuwe reis verzekerd worden. Dat impliceert dat voor die dekking ook de dan geldende voorwaarden en uitsluitingen gelden. Een nieuwe annulering door faillissement van de touroperator valt onder de SGR. Bij een nieuwe annulering op initiatief van de touroperator moet de reissom vergoed worden.

Heb je de rekening betaald met een (VISA) creditcard dan kun je als laatste optie ook nog proberen om op die manier je geld terug te krijgen. 

Ik ben in besmet gebied en moet langer blijven, hoe zit het met de kosten?

Ga in eerste instantie naar de reisorganisatie, zij vergoeden een deel van extra kosten. Daarnaast biedt een reisverzekering in bepaalde gevallen dekking voor mensen die op reis zijn.

Ik ben in een risicogebied en besmet met het Coronavirus, wat nu?

Spoedeisende hulp wordt vanuit de basisverzekering tot het maximale tarief wat in Nederland geldt gedekt. Wil je andere kosten vergoed krijgen dan heb je een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering met dekking geneeskundige kosten nodig.

Ik reis later dit jaar naar een regio waar het coronavirus heerst, moet ik nu al annuleren?

Het is vanuit medisch oogpunt niet nodig om de reis nu al te annuleren. Het is wel belangrijk om het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten te houden. Hier vind je de meeste actuele informatie over het reisadvies naar je vakantieland.

Ik ben bang dat ik besmet ben, wat moet ik doen?

Kom je net terug van een reis uit een gebied waar besmettingen waren? Dan is het goed om alert te blijven. Neem contact op met je huisarts wanneer je:
- Koorts hebt met luchtwegklachten (zoals hoesten, kortademigheid of longontsteking).
- De afgelopen twee weken in een gebied met Corona bent geweest.
- De afgelopen twee contact hebt gehad met iemand met het Coronavirus.

Ik ben besmet, kunnen we onze vakantie annuleren?

Ja je kunt je vakantie annuleren. Je moet hiervoor wel als bewijs een postieve test kunnen voorleggen. Een inreisverbod of negatief reisadvies is geen geldige reden om te annuleren. 

 

 

Overige vragen

Ik kan mijn hypotheek niet meer betalen als gevolg van het wegvallen van inkomsten door het coronavirus

Aanbieders van hypotheken hebben de handen ineen geslagen en bieden betaalpauzes aan. Wie om wat voor reden dan ook in de problemen komt door het coranavirus kan contact opnemen met de bank of verzekeraar waar de hypotheek loopt. Je kunt ook kiezen voor het omzetten van de aflossingsvorm of rentemiddeling. 

Heb je problemen met de betaling neem dan contact met ons op, dan kijken we mee naar een oplossing.

Ik wil mijn bruiloft uitstellen of zelfs annuleren, ben ik hiervoor verzekerd?

Verzekeraars hebben hun polisvoorwaarden aangepast. Het uitstellen of annuleren valt niet meer onder de dekking. Heb je de verzekering al eerder afgesloten dan kan het zijn dat dit onder de dekking valt. Neem hiervoor contact met ons op. 

Moet je je bruiloft annuleren omdat er meer dan 100 mensen zouden komen, dan heb je helaas geen dekking. Ook wanneer je je bruiloft moet annuleren omdat dit in een risicogebied zou plaatsvinden is dekking niet altijd gegarandeerd.

Ook het preventief uitstellen van bruiloften na 6 april vallen vaak niet onder de dekking.

Ik zou naar een evenement gaan, maar het is geannuleerd. Kan ik een beroep doen op een verzekering?

Er zijn bij ons geen verzekeringen bekend waarop je in zo’n geval een beroep kan doen. Neem voor eventuele compensatie contact op met de organisator van het evenement.

 

Heb je nog meer vragen? Neem dan contact met ons op

Contact