Nieuws

Trouwen en samenwonen is niet meer zoals vroeger

Op 1 januari 2018 is het huwelijksvermogensrecht aangepast. Voor die tijd trouwde je óf in volledige gemeenschap van goederen óf op huwelijkse voorwaarden. Bij een voorspoedig en gelukkig huwelijk, is er niet veel aan de hand. In geval van scheiding, overlijden of een faillissement kan het nieuwe huwelijksvermogensrecht van grote invloed zijn als je de zaken van te voren niet goed geregeld hebt.

Wat verandert er?

Wanneer je trouwt in gemeenschap van goederen is het niet meer zo dat bij scheiding de bezittingen en schulden door twee gedeeld worden. In de nieuwe beperkte gemeenschap van goederen valt alles wat je voor het trouwen aan privévermogen hebt opgebouwd niet meer in de gemeenschap. Ook schenkingen en erfenissen tijdens het huwelijk blijven privé. Toch zijn er een aantal uitzonderingen. Heb je bijvoorbeeld vóór het huwelijk samen een huis gekocht waarbij de inbreng van beide verschilt (bijvoorbeeld 60%-40%) dan valt deze woning bij een huwelijk in de gemeenschap en worden echtgenoten beide voor 50% eigenaar. Je kunt overigens nog steeds in volledige gemeenschap van goederen trouwen, alleen is dit niet meer de standaard en dit moet je dan ook laten vastleggen bij de notaris.

Vaststellingsovereenkomst opmaken

Als gevolg van de beperkte gemeenschap van goederen zijn er drie vermogens. Ieders privévermogen en het gemeenschappelijk vermogen. Voorafgaand aan het trouwen is het verstandig het privévermogen vast te laten leggen. GHW kan een zogeheten vaststellingsovereenkomst opmaken. Hierin worden de privévermogens vastgelegd. Zorg wel dat je dit tijdens het huwelijk ook bijhoudt. Kun je niet meer aantonen dat bezittingen privé waren, dan vallen deze alsnog in de gemeenschap.

Laat je voorlichten

Het wordt er allemaal niet eenvoudiger op, dat is één ding wat zeker is. GHW kan je adviseren over de fiscale voor- en nadelen en een vaststellingsovereenkomst opmaken die op jouw situatie, behoefte en wensen aansluit. Ook in dit geval geldt; voorkomen is beter dan genezen.

Nieuwsgierig geworden? Neem contact met ons op!

Contact