Nieuws

Sluit nu je hypotheek over

Heb jij al eens nagedacht over het oversluiten van je hypotheek? Voor veel huiseigenaren kan het interessant zijn om de hypotheek over te sluiten. Door de lage rente kan het een financieel voordeel opleveren. De rente is aan het stijgen momenteel dus nu kun je mogelijk nog profiteren van (lange) zekerheid van lage lasten.

 

Waarom nu je hypotheek oversluiten?

Je huidige hypotheek aflossen met een nieuwe hypotheek noem je oversluiten. Als de hypotheekrente lager is dan de rente die je betaalt voor je huidige hypotheek, kan dit voordeel opleveren. Met de stijgende rentes blijkt deze periode voor veel huiseigenaren een goede tijd om hun hypotheek over te sluiten. Dit komt omdat de hypotheekrentes nog steeds laag zijn en de boete die vaak betaald moet worden aan de huidige bank lager wordt als de rente stijgt. Als je dit slim aanpakt, maakt de snel stijgende rente het oversluiten extra interessant.

Wanneer je aan het einde van de rentevaste periode bent, is het vaak voordelig om over te sluiten. Helemaal als de rente op dat moment erg laag is. Dit in tegenstelling tot wanneer je net begonnen bent met aflossen. Het oversluiten van je hypotheek is niet zonder kosten. Als je de hypotheek eerder aflost dan je hebt afgesproken met de geldverstrekker moet je een boeterente betalen. De hoogte van dit bedrag hangt onder andere af van de looptijd van je hypotheek en de huidige rentestand. Daarnaast moet je rekening houden met advies-, taxatie- en notariskosten. Vraag een gesprek aan met één van onze adviseurs.

 

Ik wil mijn huis verbouwen

De nu nog lage rente kan ook interessant zijn bij het verbouwen van je huis. Naast extra leefruimte of wooncomfort kan een verbouwing ervoor zorgen dat jouw woning meer waard wordt. Als je de hypotheek verhoogt voor de verbouwing brengt dit kosten met zich mee. De maandlasten gaan omhoog met het bedrag waarmee je de hypotheek verhoogd. Als de lopende hypotheek kan worden omgezet naar de actuele rente, kunnen de hypotheeklasten zelfs mogelijk omlaag gaan. De verbouwing is dus een mooi moment om hiernaar te kijken. Zo kost verbouwen niet alleen geld, maar levert het ook wat op. Onze adviseurs vertellen je graag hoe je jouw verbouwing kan financieren en wat dit betekent voor de lasten en waarde van jouw woning.

Er zijn meerdere manieren om je verbouwing te financieren: met eigen geld, met een schenking of door het ophogen van je hypotheek. Daarnaast kan een persoonlijke lening met een korte looptijd een aantrekkelijke optie zijn. Als je duurzaam gaat verbouwen, kan je mogelijk gebruik maken van subsidies en gaan je energielasten omlaag.

Wij kunnen ons voorstellen dat er veel op je afkomt als je op zoek gaat naar een oplossing voor jouw veranderende woonwensen. Soms is verhuizen beter dan verbouwen. Twijfel jij wat voor jou de beste situatie is? En ben je benieuwd naar de financiële mogelijkheden? Vraag dan een adviesgesprek aan met één van onze adviseurs.

 

Duik in de wereld van hypotheken Polis praatje - Hypotheken

Je duikt de wereld van hypotheken in en raakt al snel overweldigd door alle opties en eisen. Onze adviseur Bianca van Grinsven maakt je wegwijs door het doolhof van hypotheken en alles wat daarbij komt kijken. De podcast is te luisteren via polispraatje.nl of Spotify. Veel luisterplezier!

 

 

                 

Contact