Nieuws

Rookmelders redden levens

Rookmelders zijn per 1 juli 2022 op elke verdieping in huis verplicht. De verplichting om rookmelders op te hangen is er niet zomaar. Rookmelders redden namelijk levens. De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. Hoewel het verplicht is, hang je de rookmelders dus vooral op voor je eigen veiligheid.

 

Waar moet ik de rookmelders hangen?

Op elke verdieping moet minimaal 1 rookmelder hangen. Het advies is om de vluchtroute en de ruimten waarin je slaapt te voorzien van een rookmelder. Bij een vluchtroute moet je denken aan de hal en overloop. Voor maximale veiligheid hang je een melder in elke ruimte waar brand kan ontstaan. In studentenhuizen moet er in elke kamer één hangen.

Hang de rookmelder aan het plafond: minstens 50 centimeter vanaf de muur of een hoek. Daarnaast adviseert de brandweer om een rookmelder op te hangen in de ruimte van je wasmachine en droger.
 

Rookmelders kopen, waar let ik op?

Let bij het kopen van rookmelders op de levensduur. Het advies is om rookmelders te kopen met batterijen die 10 jaar meegaan. Benieuwd hoeveel rookmelders jij nodig hebt? Check de Rookmelderwijzer op rookmelders.nl.

Ik heb al rookmelders hangen. Hoef ik niks meer te doen?

Goed bezig! Controleer ook even of alle melders op de goede plekken hangen en of ze niet ouder zijn dan 10 jaar.

Hoe moet ik rookmelders onderhouden?

Haal elke maand even de stofzuiger langs de rookmelders. Als er te veel stof in de melder ophoopt kan deze op den duur niet meer goed functioneren. Als je dan toch de stofzuiger er langs haalt, test dan ook gelijk de melder. Doe dit door de testknop in te drukken. Het advies is om rookmelders aan te schaffen met een batterijen die 10 jaar meegaan. Heb je deze niet? Vervang dan elk jaar op een vast moment de batterij, nog voor dat deze leeg is.

Hoe lang gaat een rookmelder mee?

Een rookmelder gaat 10 jaar mee, ongeacht of je er net nieuwe batterijen in geplaatst hebt. De rookdetectiecellen vergaan en dat maakt vervanging na 10 jaar noodzakelijk.

 

Nog geen rookmelders of zijn ze toe aan vervangen? Bestel eenvoudig en snel jouw rookmelders via GHWinkel.nl.

Naar de webshop

 

Contact