Nieuws

Overlijdensrisicoverzekering en Nationale Hypotheek Garantie, hoe zit dit nu precies?

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is niet meer verplicht voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Voor een nieuwe NHG-hypotheek is een overlijdensrisicoverzekering al niet meer verplicht sinds januari 2018 en per 1 januari 2020 ook niet meer voor huiseigenaren met een bestaande NHG-hypotheek. Waarom de verplichting is afgeschaft en wat dit voor jou betekent, dat vertelt GHW je graag.

 

De toegankelijkheid van de woningmarkt

NHG wilt de woningmarkt toegankelijker maken voor kwetsbare groepen, zoals chronisch zieken en ouderen. Deze groep heeft vaak moeite om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten, vanwege de beoordeling op basis van onder andere de gezondheid. Door een verplichte ORV af te schaffen kunnen deze groepen ook een hypotheek met NHG afsluiten.

Sinds 1 januari 2018 is een ORV niet meer verplicht voor een nieuwe hypotheek met NHG. En sinds 1 januari 2020 is het ook niet meer verplicht bij bestaande hypotheken met NHG. Een overlijdensrisicoverzekering is dus niet verplicht, maar is deze dan overbodig? Nee, want deze biedt jouw nabestaanden financiële zekerheid bij overlijden. Het opzeggen van je ORV kan grote financiële gevolgen hebben, zeg dus nooit jouw verzekering op zonder te overleggen met jouw financieel adviseur. Wil je weten of jij goedkoper uit kunt zijn met jouw bestaande overlijdensrisicoverzekering? Ga naar onze tool en bereken jouw ORV.

 

Wat is de beste oplossing voor jou?

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie is het vaak verstandig om toch te kiezen voor de overlijdensrisicoverzekering, ook al is deze niet meer verplicht. Je wilt niet dat jouw partner en eventuele kinderen in de problemen komen bij jouw overlijden. Denk hier dus goed over na. Neem voor vragen over jouw overlijdensrisicoverzekering contact op met één van onze adviseurs. Of lees meer over levensverzekeringen. Wij helpen je graag.


Over Nationale Hypotheek Garantie

NHG zet zich in om verantwoorde woonfinanciering mogelijk te maken. Een hypotheek met NHG geeft de hypotheekverstrekker meer zekerheid dat deze volledig terugbetaald wordt. Als je jouw hypotheek niet meer kunt betalen door een ingrijpende verandering in je leven, zoals het overlijden van je partner, biedt NHG je een vangnet. Zo kan iedereen wonen in de woning die past bij zijn of haar situatie. Meer informatie lees je op www.nhg.nl.

Contact