Nieuws

Kan ik ook minder betalen voor mijn hypotheek?

Juist in deze tijd waarin we al onze uitgaven weer eens goed onder de loep nemen, komt ook de hypotheek aan bod. Toch één van de grootste kostenposten bij een eigen  woning over het algemeen. Helemaal nu we niet weten welke invloed de coronacrisis straks heeft op de hypotheekrente en wellicht zelfs het inkomen en dus de betaalbaarheid, rijst nog meer de vraag: kan ik mijn hypotheeklasten verlagen? En zo ja, hoe dan?

 

 

Hypotheeklastverlagers

Er zijn verschillende mogelijkheden om de hypotheeklast te verlagen:

  • Rentemiddeling

Een meerderheid van de banken biedt inmiddels rentemiddeling aan. Dit betekent dat je je huidige hypotheek kunt openbreken en er een lager rentetarief voor terug kunt krijgen. Hier betaal je wel een zogeheten boeterente voor, maar de maandlasten worden verlaagd. Daarnaast is de boeterente fiscaal aftrekbaar en krijg je van die kosten dus een stuk terug.

  • Risicoklasse verlagen

Is jouw huis veel meer waard geworden of heb je bijvoorbeeld veel extra afgelost, dan kun je mogelijk in een lagere risicoklasse vallen bij jouw bank. Jouw hypotheek is dan veel lager dan de woningwaarde. Dit is één van de weinige voordelen van een hogere WOZ waarde. Let wel, deze optie is alleen beschikbaar voor hypotheken zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

  • Nationale Hypotheek Garantie (NHG) toevoegen

De hypotheekgrens met NHG garantie is in 2020 gestegen naar €310.000. Dit betekent meer zekerheid en een mogelijk lagere rente.

  • Aflossingsvrije hypotheek

Heb je een hypotheek vóór 2013 afgesloten en wil je deze oversluiten naar een hypotheek met aflossingsvorm dan kun je vaak ook een lagere rente krijgen. Ondanks de aflossingsverplichting, kan de maandlast lager uitkomen en de hypotheek daalt natuurlijk ook met deze aflossingen. Dubbel positief financieel effect.  

  • Oversluiten

Je kunt je hypotheek oversluiten naar bijvoorbeeld een andere aanbieder met lagere rente. Ook hierbij moet je over het algemeen wel een boete betalen. Deze boete is fiscaal aftrekbaar en vaak snel terugverdiend met de nieuwe, lagere maandlast. 

  • Nieuwe woning kopen

Verhuizen is natuurlijk dé manier om een lagere rente op je hypotheek te krijgen. Neemt niet weg dat verhuizen zelf ook geld kost, maar als je al plannen had is dit het moment!

Aan al deze mogelijkheden om de hypotheeklasten te verlagen kleven natuurlijk wel specifieke voorwaarden. Onze adviseurs kunnen voor je nagaan welke dit zijn, deze met elkaar vergelijken en berekenen hoe dit in jouw situatie kan uitpakken, en hoe dit geregeld kan worden.  

Duurzaamheid

Tot slot kun je in het kader van lastenbesparing bijvoorbeeld ook kiezen om te investeren in energie besparende maatregelen. Bijvoorbeeld zonnepanelen leveren een enorme daling van de energiekosten op. Maar goede isolatie (spouwmuur en/of dak) is minder kostbaar qua investering en levert de snelste besparing op. Lees meer over energie besparende maatregelen in onze whitepaper.

Meer weten?

Het begint allemaal met informatie. Wil jij weten of je iets met je woonlasten kunt? Neem dan contact met ons op.

 

 

 

Contact