Nieuws

Isolatiestandaard op energielabel

Sinds 1 augustus 2021 wordt bij het energielabel van je woning ook vermeld of deze voldoet aan de ‘Standaard voor isolatie’. Wanneer dat zo is, betekent het dat je huis klaar is voor een toekomst zonder aardgas.  

De ‘Standaard voor isolatie’ geeft, zoals de naam al doet vermoeden, aan of de woning goed genoeg geïsoleerd is. Voldoet je woning aan de standaard, dan kan hij in veel gevallen aangesloten worden op een warmtepomp of warmtenet. Dit betekent dat je geen gebruik meer hoeft te maken van het gasnetwerk en je woning een stuk duurzamer wordt.

 

Energielabel verplicht

Het is niet nieuw dat je woning een energielabel heeft. Dit is namelijk al sinds 2008 verplicht in Nederland. Het energielabel geeft een beeld van de energiezuinigheid van je huis. Op het moment dat je jouw huis gaat verkopen, is het verplicht een definitief energielabel te hebben. Je riskeert een boete als je dit niet hebt op het officiële moment van verkoop. Het energielabel is geldig voor een duur van 10 jaar, vanaf het moment van ontvangst.

Het label wordt vermeld in de verkoopadvertentie en informeert potentiële kopers over de staat van je woning. Echter, door een tekort aan gekwalificeerde medewerkers moet je momenteel rekening houden met een langere inplantermijn van meerdere weken om het energielabel vast te stellen. Je krijgt geen boete of problemen bij de notaris met de overdracht van jouw woning, indien je een opdracht hebt gegeven en een opdrachtbevestiging hebt voor het opstellen van een energielabel.

 

Standaard voor isolatie 

Ondertussen is dus ook de ‘Standaard voor isolatie’ toegevoegd aan het energielabel. De Standaard houdt rekening met de bouwkundige kenmerken van de woning. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen woningen van vóór en na 1945. Veel woningen van voor die tijd hebben namelijk geen spouwmuren en zijn dus minder goed geïsoleerd. Door je woning te isoleren naar de standaard, wordt het mogelijk om aangesloten te worden op een duurzame warmtebron.

 

Een energielabel voor jouw woning 

Het is mogelijk om via GHW een energielabel aan te vragen. Voor woningen tot 500m3 kan dit al voor €349 euro inclusief BTW! Neem bij vragen of interesse contact op met jouw adviseur en vraag naar de mogelijkheden.  

Contact