Nieuws

Het gevaar van onderverzekering

Bij een inboedel- en opstalverzekering is het belangrijk dat je de juiste te verzekeren waarde doorgeeft. Indien dit niet het geval is ontvang je, in het geval van schade, geen volledige vergoeding en is een deel van de kosten voor eigen rekening.

 

Een voorbeeld

De herbouwwaarde van een woonhuis bedraagt €300.000,-. Het woonhuis is verzekerd voor €150.000,-. Dit betekent dat slechts 50% van de werkelijke waarde verzekerd is. In andere woorden, je bent onderverzekerd. Als gevolg van brand heb je een schade van €100.000,-. Door onderverzekering bedraagt de schadevergoeding 50% van de werkelijke schade. Dit betekent dat er €50.000,- aan vergoeding wordt uitgekeerd. De andere helft van de schade is voor eigen rekening. Bij garantie tegen onderverzekering wordt de daadwerkelijke schade vergoed. Deze methodiek wordt ook bij de inboedelverzekering toegepast.

 

Kan ik dit voorkomen?

Onderverzekering op een inboedel- en opstalverzekering is eenvoudig te voorkomen door het invullen van een inboedel- en herbouwwaardemeter. Binnen enkele minuten is de te verzekeren waarde vast te stellen. Door deze waarde op de polis te vermelden, voorkom je onderverzekeringsgevaar voor een periode van minimaal 5 jaar.

 

Ik wil garantie tegen onderverzekering

Controleer bij je tussenpersoon of verzekeraar of je garantie tegen onderverzekering hebt. Indien dit niet het geval is, adviseren wij om de inboedelwaardemeter en de herbouwwaardemeter op onze website in te vullen. Binnen enkele minuten is het te verzekeren bedrag vast te stellen. Lopen je verzekeringen niet via GHW dan dien je de uitkomst(en) uiteraard zelf door te geven bij je verzekeraar. Dit kunnen wij niet voor je doen. Desgewenst kan je natuurlijk wel contact met ons opnemen voor een offerte door één van onze adviseurs met betrekking tot een inboedel- en/of opstalverzekering via GHW.
Herbouwwaardemeter     Inboedelwaardemeter

De uitzonderingen voor de waardemeters

Is het woonoppervlakte van jouw woning groter dan 300 m² en/of het netto maandinkomen van de hoofdkostwinner meer dan €4.850,-? Dan kan de inboedelwaardemeter niet worden gebruikt voor het vaststellen van de te verzekeren inboedelwaarde.

De herbouwwaardemeter kan niet gebruikt worden voor historische, monumentale, luxe en/of grote bungalows, villa’s, landhuizen, herenhuizen en/of grote zakelijke objecten etc. Dat is specialistenwerk. Kan je de waardemeter(s) door het voorgaande niet gebruiken? Neem dan contact met ons op voor het juiste advies.

 

Waar en wanneer je wilt luisteren naar de uitleg over garantie tegen onderverzekering? Luister onze aflevering van de podcast Polis Praatje. We bespreken wat onderverzekering is en wat je kan doen om het te voorkomen.

Contact