Nieuws

Een duurzaam afscheid

Veel van ons zijn gedurende ons leven steeds meer bezig met duurzaam leven. We maken ons druk over de wereld die we achterlaten wanneer we er niet meer zijn. Maar wist je dat je zelfs tijdens je laatste afscheid nog een duurzame impact kan maken? Namelijk met een duurzame uitvaart.

 

Wat is een duurzame uitvaart?

De uitvaart bestaat uit een hoop verschillende onderdelen. Voor veel van deze onderdelen zijn duurzame alternatieven beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan een ecologische kist. Maar denk ook aan duurzaam drukwerk, een duurzaam alternatief voor de rouwstoet en een duurzame grafsteen. Bovendien kun je, in plaats van bloemen te sturen voor de uitvaart, mensen vragen een boom te planten of een donatie te doen aan een goed, duurzaam doel. Op die manier draag je zelfs op het einde een steentje bij aan een duurzame toekomst.

 

Duurzaam begraven worden

Als je duurzaam begraven wilt worden, zijn er een aantal dingen waar je over na kunt denken. Zo is de keuze voor een duurzame kist vrij vanzelfsprekend. Maar ook de kleding die je aan hebt, kan impact hebben. Synthetische stoffen, zoals nylon, zijn niet geschikt om iemand in te begraven. Liever kiezen we voor duurzame kleding, zoals wol, katoen of linnen. Ook de locatie waar je begraven wordt kan duurzaam zijn: er zijn in Nederland steeds meer natuurbegraafplaatsen.

 

Duurzaam cremeren

Wil je liever gecremeerd worden? Zoek dan op voorhand een crematorium uit waar elektrisch gecremeerd wordt. Dit is een stuk duurzamer dan een ‘normale’ crematie, waar zo’n 60m³ gas voor nodig is. In de toekomst is het wellicht ook mogelijk om geresomeerd te worden. Deze ‘biologische manier van cremeren’ houdt in dat je lichaam ontbonden wordt in een stalen drukvat, waarbij geen schadelijke stoffen direct worden uitgestoten. Op het moment is resomeren nog niet toegestaan, maar mogelijk biedt het in de toekomst wel een oplossing.

 

Kies de uitvaart die bij jou past

Om ervoor te zorgen dat jouw laatste afscheid is zoals jij het graag zou zien, is het verstandig om tijdig keuzes te maken. Met een uitvaartverzekering voorkom je dat je nabestaanden voor onverwachte kosten komen te staan. Hulp nodig bij het kiezen van de beste verzekering? Neem contact op met één van onze adviseurs.

Contact