Nieuws

De gevolgen van verzekeringsfraude

Wie fraude pleegt (of dit probeert) met zijn verzekeringen, kan daar nog lange tijd last van houden. De fraudepleger kan namelijk worden opgenomen in een register, waar andere financieel dienstverleners ook toegang toe hebben. Dit kan problemen geven bij het afsluiten van toekomstige verzekeringen. Verzekeringsfraude komt nog vaak voor: in 2020 ontdekten verzekeraars circa 13.000 fraudezaken en voorkwamen daarmee 88 miljoen euro aan onterechte uitkeringen.


Autoverzekering op een andere naam

In 2020 registreerden verzekeraars de meeste fraudeonderzoeken bij motorijtuigverzekeringen, zoals de autoverzekering. Een autoverzekering afsluiten op een andere naam lijkt een slimme truc om te besparen op de premie, maar een verzekeraar ziet dit als fraude. Wij schreven al eerder over het afsluiten van een autoverzekering op de naam van ouders. Bij grote schade aan de auto of bij bepaalde indicatoren doet een verzekeraar onderzoek naar fraude. Wordt er fraude geconstateerd, dan word je geregistreerd. Deze registratie blijft acht jaar staan!

 

De maatregelen

Verzekeraars die fraude vaststellen, nemen vanzelfsprekend maatregelen. In veel gevallen wordt de polis beëindigd. Daarnaast worden onderzoekskosten in rekening gebracht bij de fraudeur. In sommige gevallen doet de verzekeraar aangifte bij de politie. Verder zal de fraudeur opgenomen worden in het interne waarschuwingssysteem of incidentenregister van de verzekeraar. Je komt dan zogezegd op een zwarte lijst te staan en kan tijdens de duur van enkele jaren geen verzekering afsluiten bij het concern.


Een verzekeraar kan ook besluiten om informatie over de fraudeur op te nemen in het sectorale waarschuwingssysteem. Hier kunnen alle verzekeraars in kijken. Gedurende een termijn van maximaal acht jaar, wordt het bijna onmogelijk om nog een polis af te sluiten. Omdat het een zwaar middel is, moet de verzekeraar zeker weten dat de verzekerde opzettelijk handelde.

Twijfel? Vraag het ons

Klanten die bij een aanvraag van een verzekering niet de volledige waarheid vertellen, kunnen in een van de registers terechtkomen. Twijfel je over het invullen van een gezondheids- of andere verklaring, neem dan contact op met ons.

Neem contact op

 

 

 

 

 

Verzekerd van uitleg Polis praatje logo - cover

Wij zijn trots op ons nieuwste medium, de podcast Polis Praatje. Met deze podcast nemen we je mee in de wereld van verzekeringen en gaan wij in gesprek met onze medewerkers en klanten, bijvoorbeeld over duurzame oplossingen. Heb jij de eerste aflevering nog niet geluisterd? Luister dan vandaag nog! Volgende week komt aflevering twee online: we gaan in gesprek met PureSolar over zonnepanelen voor particulieren. Luisteren dus!

Button_website

Contact