Nieuws

Praktische tips voor een veilige EOS-installatie

Bedrijven met zonnepanelen krijgen steeds vaker een energieopslagsysteem. Een klein energieopslagsysteem (EOS) wordt vaak thuisbatterij, thuisaccu of powerwall genoemd. De meeste EOS hebben lithiumaccu’s. We geven je enkele essentiële tips om risico’s te beperken bij kleine lithium-EOS tot 20 kWh en kans op schade te verkleinen.

Wat is een energieopslagsysteem (EOS)?

Een EOS is een systeem dat energie kan opslaan om later te gebruiken. Bijvoorbeeld, een accu die overdag energie opslaat van zonnepanelen en deze ’s avonds gebruikt wordt om het pand van stroom te voorzien. Op grotere schaal helpen deze systemen om energie beter beschikbaar te maken en de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen.

De chemische samenstelling van de accu’s in EOS kan verschillen. Op dit moment zijn lithium-ijzerfosfaat (LFP) accu’s het meest populair en stabiel voor gebruik in EOS.

Wat zijn de risico's bij kleinere EOS en met welke maatregelen kun je deze risico's beperken?

Risico preventiemaatregelen

  • Aanrakingsgevaar

Het lostrekken van de stekkers van een EOS is levensgevaarlijk.

  • Aanrijding

Bescherm een in de garage geplaatste EOS tegen aanrijding. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een stalen beugel. Bevestig een EOS niet op bumperhoogte in de rijrichting van auto’s.

  • Blokkeren van vluchtwegen

Plaats een EOS niet in een vluchtweg en ook niet zodanig dat bij brand rook de vluchtweg kan intrekken. Plaats een EOS bij voorkeur in een brandwerende meterkast.

  • Brand

Plaats brandbare spullen of licht ontvlambare vloeistoffen nooit in de buurt van een EOS. Houd rondom de EOS tenminste één meter ruimte vrij.

  • Foute installatie

Meterkasten kunnen door verschillende bronnen worden gevoed (netaansluiting, zonnestroominstallatie, thuisaccu’s, etc.). Daardoor bestaat het risico dat er hogere stromen dan toegestaan door de meterkast lopen. Laat een EOS dan ook altijd installeren door een vakman. Kies bij voorkeur een InstallQ erkend installatiebedrijf. Laat de elektrische installatie, inclusief de EOS, na oplevering in je bedrijf geregeld inspecteren door een SCIOS Scope 10 inspectiebedrijf.

  • Kortsluiting

Monteer een EOS niet onder waterleidingen, afvoerbuizen en/of rioleringen.

  • Niet of te laat detecteren

Plaats een rookmelder in de buurt van een EOS. Dan word je in geval van brand altijd bijtijds gealarmeerd. Zorg ervoor dat je de status van een EOS online kunt volgen. Dan kun je het systeem bij afwijkingen en/of storingen snel uitschakelen. Vraag de installateur een voorziening aan te brengen die de stroom kan uitschakelen.

  • Oververhitting

Monteer een EOS altijd in een droge, goed geventileerde en niet te stoffige omgeving. Een EOS produceert veel warmte, maar mag zelf niet te warm worden. Zorg dus voor voldoende ventilatie, voorkom dat de ventilatieopeningen worden geblokkeerd en maak de ventilatieroosters minimaal eenmaal per jaar schoon. Om een EOS op de juiste temperatuur te houden kun je een airco gebruiken.

  • Weersinvloeden

Monteer een EOS tot 20 kWh bij voorkeur binnen, buiten het gebouw in ieder geval op een beschutte plaats waar de zon niet direct op de EOS schijnt, die niet door regen nat kan worden en waar het altijd warmer is dan 10°C. Een technische ruimte die vanaf de buitenzijde bereikbaar is, verdient de voorkeur. Overleg bij EOS groter dan 20 kWh over de meest geschikte locatie van installatie.

Ontvang subsidie op veiligheid voor brandwerende opslagkast

De Duitse norm VDMA 24994 beschrijft de technische eisen waaraan brandwerende opslagkasten voor lithiumaccu’s moeten voldoen om de veiligheid te waarborgen. Kasten die aan deze eisen voldoen kunnen de gevaren buiten de kast tot nul minimaliseren in het geval dat een accu spontaan in brand vliegt.

De Nederlandse overheid heeft de VDMA 24994 overgenomen. Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) kunnen ondernemers per 1 januari 2025 fiscaalvriendelijk investeren in een veilige opslagkast die voldoet aan de VDMA 24994.

Wil je met belastingvoordeel (tot 45% van het investeringsbedrag aftrekken van de fiscale winst) investeren in een brandwerende opslagkast, waarin je lithiumaccu’s veilig kunt opladen en opslaan? Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) is dit mogelijk. Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je meer informatie en kan je direct de aanvraag regelen.

 

Contact