Het duurste telefoontje van je leven
Het blijkt ontzettend verleidelijk: als je onderweg bent op de fiets of in de auto even snel op je telefoon kijken. Wie weet heb je berichtjes gemist, belt je huisgenoot of partner, wacht je op een belangrijk mailtje of wil je het volgende muzieknummer of de podcast aanzetten. Eén ding is zeker; als je een ongeluk veroorzaakt met je mobiele apparaat in je hand, wordt het in één klap het duurste telefoontje van je leven.
Het is sinds 1 juli 2019 verboden om elektronische apparaten vast te houden tijdens het fietsen. Hieronder vallen mobiele telefoons, maar ook navigatiesystemen, muziekspelers en tablets. Deze apparaten mag je pas gebruiken als je stilstaat. De boetes voor dit soort overtredingen zijn ook zeker niet mals: zo kost appen op de fiets € 100,-. In de auto is dit zelfs € 250,-!
In 2019 maakten wij al een video over de gevaren en gevolgen van telefoongebruik in het verkeer.
Een ongeluk zit in een klein hoekje
De boetes zijn vervelend en zonde van het geld, maar de echte grote problemen ontstaan wanneer je een ongeluk veroorzaakt terwijl je in de weer was met je mobiele telefoon of een ander elektronisch apparaat. Op dat moment ben je namelijk niet meer verzekerd en draai je zelf op voor alle gemaakte schade. Zeker bij ongevallen met letsel loopt dit flink in de kosten. De politie neemt je telefoon na het ongeval in beslag om te onderzoeken of je hiermee bezig was ten tijde van het ongeluk. En zo wordt het in één klap het duurste telefoontje van je leven.
Voorkomen is beter dan genezen
Het beste is dus om je mobieltje niet te gebruiken in het verkeer. Mocht je toch een telefoontje krijgen dat je niet mag missen? Stop dan even langs de kant om het te beantwoorden. Zorg dat je voorbereid op pad gaat: draag oordopjes waarmee je jouw muziek door kunt spoelen en handsfree kunt bellen, installeer een telefoonhouder zodat je de navigatie handsfree kunt volgen of zet je telefoon op stil en bel terug zodra je niet meer in het verkeer deelneemt. Zo is er inmiddels genoeg te bedenken, maar het gebruik van een telefoon in het verkeer? Dat kan echt niet meer.