Nieuws

Herbouwwaarde bij een opstalverzekering

Heb je een koopwoning? Dan moet je een opstalverzekering - ook wel woonhuisverzekering genoemd - afsluiten. Dit wordt vaak door de hypotheekverstrekker verplicht. Met een opstalverzekering dek je schade aan jouw huis, denk hierbij bijvoorbeeld aan brand en inbraak. De herbouwwaarde is een onderdeel van de opstalverzekering. Maar wat wordt er precies bedoelt met herbouwwaarde?

Welk bedrag is nodig voor opbouw huis

Voor veel mensen is de herbouwwaarde een ongrijpbaar begrip. De herbouwwaarde is de basis voor schade uitkeringen bij een opstalverzekering. De herbouwwaarde van jouw huis is het bedrag wat nodig is om het weer op precies dezelfde manier op te bouwen. Maar de herbouwaarde staat los van de verkoopwaarde van een huis. Dit heeft te maken met de grond waarop het huis staat. De grond hoort bij het pand maar zal bij schade niet beschadigen. 

Voor de herbouwwaarde maakt de plaats waar het pand staat dus maar heel weinig uit. Een geliefde buurt of niet; de bouwkosten zullen daar niet door stijgen. Bereikbaarheid van de bouwlocatie wel. Logisch is dat bouwen op het platteland makkelijker gaat dan aan de Amsterdamse grachten.

Hoe bereken je de herbouwwaarde?

Een te lage verzekerde som leidt tot onderverzekering. Dat betekent dat je in geval van een schade maar een deel van de schade vergoed krijgt. Om dit te voorkomen hebben verzekeraars voor particuliere woonhuizen hulpmiddelen ontwikkeld om de waarde vast te stellen. Gebruik van deze hulpmiddelen verzekert je van een juiste verzekerde som. De verzekeraar geeft dan zelfs een garantie tegen onderverzekering. Bereken de herbouwaarde van uw woning.

Voor bedrijfsmatig gebruikte panden hebben veel verzekeraars een waarde bepalingsservice om de juiste waarde te bepalen. Ook hier garandeert de verzekeraar dat er geen onderverzekering van toepassing is. Een fijn gevoel toch?

Meer weten over de herbouwwaarde bepaling? Vraag het onze adviseurs.

Contact