Nieuws

Cybercrime schaadt je bedrijf

In het weekend van 3 en 4 juli zijn zeker 200 bedrijven getroffen door een ransomware-aanval. Ook Nederlandse bedrijven zijn slachtoffer geworden van deze aanval. De software die ICT-bedrijven gebruiken om op afstand de computersystemen van klanten te beheren is geraakt door de grootste bedreiging in die sector; de techniek zelf.

 

Toegang of bestanden voor losgeld

Bij een ransomware-aanval gebruiken criminelen gijzelsoftware. Hiermee versleutelen zij de computer en krijg je pas weer toegang of komen bestanden pas weer vrij als je losgeld (ransom) betaalt. Door de betaling te eisen in de vorm van Bitcoin valt deze niet te traceren. De schade als gevolg van cybercriminaliteit kan enorm hoog oplopen.

 

Kun je je verzekeren tegen cybercrime?

Vroeger spraken wij bij dit soort schade van een “onzeker voorval”. Die term is niet alleen min of meer verdwenen uit de verzekeringswereld, maar heeft in dit kader ook nog eens een dubbele lading. Hoe onzeker is cybercrime nog en is het dan te verzekeren? Wij beschouwen cyberrisico’s inmiddels als één van de top 3 reële risico’s voor een onderneming en ondernemer, direct na brand en aansprakelijkheid (respectievelijk nummer 1 en 2).

 

Cybercrime schaadt je bedrijf

Een cyberaanval raakt je onderneming in haar continuïteit en bedrijfsvoering. Maar heb je als ondernemer wel voldoende beeld van de mogelijke gevolgschade van een cyberaanval waar je niet (voldoende) tegen verzekerd bent? Zijn alle voorzorgsmaatregelen getroffen om een mogelijk faillissement te voorkomen?

We vinden het heel normaal om ons goed te verzekeren tegen brandschade en het verlies van ons pand, inventaris of goederen, maar in het geval van cybercrime lopen veel ondernemers nog achter. Voor het inmiddels moderne en heel reële risico van cybercrime vertrouwen we op een ICT afdeling en een antivirus programma dat onze cloud beschermt, terwijl de schade mogelijk vergelijkbaar is met een grote brand of aansprakelijkheidsclaim op een letselschade. Gelukkig is het mogelijk tegen een schappelijke premie verzekerd te zijn voor het risico van cybercrime.

 

In welke risicoklasse valt jouw onderneming?

Ontdek in welke risicoklasse jouw onderneming valt met het risicoclassificatiemodel van Digital Trust Center van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Doorloop in enkele minuten deze gratis tool en ga direct aan de slag met de maatregelen die bij je risicoklasse passen.

 

Whitepaper cybercrime

Cybercrime is een veelomvattend thema. Daarom helpen wij je graag op weg met onze whitepaper. Hierin leggen we uit wat cybercrime precies is en welke vormen er zijn. Daarnaast beschrijven we ook de gevaren en welke gevolgen dit kan hebben voor bedrijven. Met enkele voorbeelden geven wij inzicht in de kosten en risico’s. Download de whitepaper via onze website.

Iedere verzekeraar heeft zijn eigen dekkingsgebieden, beperkingen en uitsluitingen. Het is goed om te kijken wat je precies nodig hebt. Wij adviseren je graag. Neem contact met ons op

Contact