Nieuws

Cybercrime, dat overkomt mij toch niet?

Cybercriminaliteit is een steeds groter probleem. Zo was het raak bij Bol.com. Via een gehackt e-mailaccount van Brabantia werd verzocht een rekeningnummer te wijzigen. De mail leek authentiek en de spelfouten in de tekst werden over het hoofd gezien. Het gevolg: Bol.com maakte €750.000 over naar het Spaanse rekeningnummer. En dit kan iedereen overkomen.

 

Wat is cybercriminaliteit?

Cybercrime is een vorm van criminaliteit waarbij internetcriminelen inbreken op bijvoorbeeld een computer, telefoon of het complete netwerk van jouw organisatie. Hierbij proberen ze informatie, geld of andere zaken buit te maken. De meest voorkomende vormen van cybercrime zijn: phishing, malware, hacking en DDoS aanvallen.

Daarnaast kan cybercriminaliteit plaatsvinden als gevolg van een menselijke fout. Zo plaatste Ticketcounter een bestand met gegevens openbaar online. Criminelen kopieerden het bestand en boden het online te koop aan. Verder chanteerden ze Ticketcounter: na betaling zouden ze de gegevens verwijderen.

 

Dat overkomt mij toch niet?

Het risico op cybercrime wordt helaas nog door veel ondernemers onderschat. Dat overkomt mij toch niet? Maar iedere ondernemer is een potentieel doelwit. Of het nu gaat om een menselijke fout van je eigen personeel of een aanval van buitenaf, de gevolgen zijn niet te overzien. Een virus ken je waarschijnlijk wel, maar cybercrime gaat veel verder dan dat.

 

Thuiswerkers

Door het coronavirus werken veel mensen thuis. Het is daarom belangrijk om aandacht te hebben voor informatiebeveiliging en veilige verbindingen. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) adviseert om maatregelen te treffen en geeft tips aan bedrijven en medewerkers. Zo raadt NCSC aan om phishing omtrent het coronavirus onder de aandacht te brengen bij jouw medewerkers.

 

Waarom een cyberverzekering?

Een cyberverzekering beschermt jouw organisatie tegen de gevolgen van cyber- en data risico’s. Met een cyberverzekering worden schades niet alleen financieel afgehandeld, maar je krijgt ook hulp en bijstand op het gebied van cyberincidenten. Voor ieder bedrijf dat beschikt over vertrouwelijke informatie en/of klantgegevens heeft een cyberverzekering dan ook zin.

Iedere verzekeraar heeft zijn eigen dekkingsgebieden, beperkingen en uitsluitingen. Het is goed om te kijken wat je precies nodig hebt. Wij adviseren je graag. Neem daarvoor contact met ons op.

 

In welke risicoklasse valt jouw onderneming?

Ontdek in welke risicoklasse jouw onderneming valt met het risicoclassificatiemodel van Digital Trust Center van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Doorloop in enkele minuten deze gratis tool en ga direct aan de slag met de maatregelen die bij je risicoklasse passen.

 

Whitepaper cybercrime

Cybercrime is een veelomvattend thema. Daarom helpen wij je graag op weg met onze whitepaper. Hierin leggen we uit wat cybercrime precies is en welke vormen er zijn. Daarnaast beschrijven we ook de gevaren en welke gevolgen dit kan hebben voor bedrijven. Met enkele voorbeelden geven wij inzicht in de kosten en risico’s. Download de whitepaper hiernaast.

Contact